Samhain jaarfeest
betekenis & rituelen 

Samhain

Samhain is één van de acht jaarfeesten van de Kelten en wordt gevierd op 31 oktober. Je spreekt Samhain uit als ‘saun’. Voor de Kelten was Samhain vroeger oudjaarsdag. Ze vierden dat de schuren vol met oogst zaten zoals graan, maar ook werden op deze dag de overleden voorouders geëerd. De sluier tussen de spirituele wereld en onze wereld is volgens de Kelten op deze dag het dunst. 

Men geloofde dat de sluier tussen het hiernamaals en de aarde zo dun was dat geesten makkelijker even een kijkje konden nemen op aarde. De Kelten hielden dan ook vaak een stoel vrij voor de overledenen en zette een bord met eten klaar voor de overledenen.

Halloween en Samhain

Halloween is een meer bekent feest. Met name in Amerika, maar inmiddels wint Halloween steeds meer terrein in Europa. Halloween is afkomstig van Samhain. De Ierse en Schotse immigranten namen Samhain mee naar Amerika. Je ziet in de symboliek van Halloween ook vaak doodskoppen en spoken die symbool staan voor onze voorouders en pompoenen, mais en graan ter decoratie die weer symbool staan voor de oogst. 

Samhain valt in een tijd waar het donker nu echt voor de deur staat. Tijd om naar binnen te keren en ons op te maken voor de koude tijd die eraan komt. Samhain is dan ook het perfecte moment om stil te staan bij het begrip wedergeboorte. Wat zou jij graag weer willen doen of kunnen in je leven? Ook is het een perfect moment om oude vriendschappen weer aan te halen en natuurlijk om je voorouders te eren. 

Samhain rituelen 

De Kelten stonden heel dicht bij de natuur en werkten samen met de natuur. Rituelen zijn er dan ook om je gedachten en intenties nog meer kracht bij te zetten. 

1. Zet een bord neer voor je voorouders

Zet buiten, aan tafel of op een altaar een bordje met lekker eten neer voor je voorouders tijdens het diner. Herinner tijdens het eten je voorouders. Daarna kan je het eten verbranden of begraven. Zelf opeten zou geen geluk brengen. 

2. Maak een voorouder altaar 

Omdat de sluier tussen het dodenrijk en het hier en nu zo dun is, is het een mooi moment om je voorouders te eren door middel van het versieren van een voorouder altaar. Je kunt hierbij denken aan het plaatsen van foto’s van overleden dierbaren en het plaatsen van bijvoorbeeld lekkernijen die jouw dierbaren erg waardeerden.  

3. Kaarsenmagie

Heb jij een wens die je graag in vervulling wil laten gaan? Brand dan een kaars en steek deze aan met jouw intentie. Wees hierbij zo concreet mogelijk en laat de kaars in één keer opbranden. Je kunt de kaars ook insmeren met etherische oliën of de kaars graveren met jouw wens erop door met een klein puntig mesje te ‘schrijven’ in de kaars. Ook kan je onder de kaars een briefje leggen met jouw wens erop. Spreek je wens of intentie uit gericht naar je voorouders. 

Kortom, Samhain is een mooi moment om feest te vieren, bewust mee te bewegen met de seizoenen en om je voorouders te eren. Want laten we eerlijk zijn, dankzij hen sta je toch op deze aarde. En al gaat dat soms met up’s en down’s, persoonlijk had ik het hier op aarde voor geen goud willen missen!  

Contact

Osdorperweg 1067TD Amsterdam  

Tel. 06-33094350

info@almapura.nl 

Openingstijden:

Dinsdag 10.00 tot 17.00

Woensdag10.00 tot 17.00

Donderdag 10.00 tot 17.00

Stel een vraag