De lijsterbes werd door de Kelten de toverboom of de boom des levens genoemd en heeft een rijke spirituele geschiedenis. In vele culturen staat deze boom voor levenskracht, bloed, dood en vernieuwing. Vroeger in Ierland geloofde men dat de lijsterbes de verloren jeugd kon teruggeven. 

Ook plantte men vroeger een lijsterbes voor het huis of hingen elk jaar opnieuw lijsterbestakken boven de deur van het huis en de stallen. Dit beschermde tegen het kwaad van de duivel, weerde slechte mensen af en beschermde tegen ziekte.

Ook in de Griekse mythologie komen we de lijsterbes al tegen. Het verhaal gaat dat Zeus een beker van Olympus heeft laten stelen. Er werd een adelaar op hem afgestuurd om te beker terug te halen en zo ontstond er een gevecht tussen de adelaar en Zeus. Op elke plek waar een veer of bloeddruppel terecht kwam ontsprong direct een lijsterbes. Vandaar dat deze boom staat voor bloed, dood en een nieuw begin

De lijsterbes staat tot de dag van vandaag voor kracht, bescherming tegen het kwaad en  wijsheid.

De lijsterbes en hekserij 

De lijsterbes is met zijn eigenschappen van kracht en bescherming bij uitstek een echte heksenboom en wordt voor vele rituelen ook hedendaags nog gebruikt. 

Zo worden de takken van de lijsterbes vaak gebruikt als wichelroedes en toverstaven. Het bij je dragen van een stuk schors van de lijsterbes of de bast en bladeren verwerken in wierook of smudgesticks geven mentale kracht. Tevens staan de bessen als de schors en bladeren voor gelukbrengers.

Een eeuwenoud gebruik is het maken van een amulet. Men bond 2 takjes met rode draad aan elkaar in de vorm van een kruis en naaide dit in kleding van mannen die ten strijden moesten trekken of vrouwen droegen dit als amulet om hun hals.

Ook maakte men kettingen van de bessen. Dit zorgde voor bescherming tegen het kwaad en hielp om goed van kwaad te onderscheiden. 

Zelf een beschermde lijsterbesketting maken

Omdat het niet voor iedereen is weggelegd om een lijsterbes naast je voordeur te planten en je wellicht niet helemaal zit te wachten op hele takken met lijsterbessen boven je deur is er natuurlijk ook een leuke en veel simpelere manier om dit prachtige gebruik van deze oude beschermde boom in huis te halen. Simpelweg door zelf een ketting te rijgen van mooie rode lijsterbessen en deze gewoon naast of boven je voordeur te hangen. 

Zo maak je een beschermingsketting

Je kunt de lijsterbessen plukken van eind juli tot oktober. Je vindt de lijsterbes op heel veel plekken. In het bos, in stadsparken en langs weilanden. Je hebt ongeveer een half theekopje besjes nodig voor 1 ketting. Een stuk garen en een naald. Kies het liefste voor groene of witte garen. Groen staat namelijk voor voorspoed en rijkdom en wit voor sereenheid, licht, en openheid. 

Pluk de bessen, maar niet teveel met respect voor de boom en bedankt de boom voor het geven van de bessen. Rijg de bessen aan het garen en rijg elke bes met de intentie om jouw huis, jou en eventueel jouw gezin te beschermen tegen kwaad volk, ziekte en nare entiteiten. 

Doe een knoop in de ketting en hang deze aan, naast of boven je deur. 

De bessen drogen vanzelf en verliezen in de loop der tijd wat kleur. Na een jaar kan je deze ketting terug geven aan de natuur door deze te verbranden of te begraven en maak dan vooral weer een nieuwe! 

Blogs

7 manieren om zelfliefde te versterken

23 september 2021

Zelfliefde is vandaag de dag bijna taboe. Maar wat is zelfliefde precies? Houdt dat in dat je jezelf de meest fantastische persoon op de wereld moet vinden? De meest mooie persoon op aard? De meest intelligente, alwetende mens ever? Ik denk van niet. Zelfliefde is voor mij accepteren wie je bent. Van de binnenkant èn van de buitenkant. 

Nieuwe voorraad bijzonder gedroogde rozenblaadjes voor het voetenbad!

21 september 2021

De roos staat symbool voor de liefde. Het opent je hartchakra zoals wanneer de roos zelf open gaat en het hart zichtbaar is. Roos werkt heilzaam voor het hart en kalmerend. Roos maakt mild naar jezelf en anderen en zorgt ervoor dat je in moeilijke situaties vanuit liefde kunt handelen. Het versterkt je psychische kracht. 

7 manieren om Mabon te vieren

15 september 2021

Met Mabon kan je wat rustiger aan doen en de balans opmaken. Je voorbereiden op de donkere dagen en afscheid nemen van het licht. Je mag stilstaan bij wat je het afgelopen half jaar hebt meegemaakt. Wat je los wil laten en wat je mee wilt nemen naar het volgende half jaar. Wat zijn je geleerde lessen? 

Meer lezen

32 kinderactiviteiten in en met de natuur

10 september 2021

Lekker bezig zijn met alles wat groei en bloeit en er nog wat van opsteken ook! In de natuur valt zoveel te zien en te ontdekken! En met dingen uit de natuur kan je zulke leuke en lekkere dingen maken. Even terug naar de basis en het stimuleren van de fantasie is voor kinderen, maar ook voor volwassenen een heerlijke bezigheid in dit digitale tijdperk. 

Workshops en cursussen

Edelsteen workshop Zeist

Workshop De werking van edelstenen

In deze interessante workshop leer je de helende werking van diverse edelstenen en een basis edelsteenlegging. Ook leer je edelsteenwater en edelsteenelixers maken.

Cursus pendelen amsterdam

Cursus Pendelen

In de cursus pendelen leer je antwoorden en inzichten te krijgen die je doorkrijgt van je eigen onderbewustzijn. Iedereen heeft vragen waar we antwoord op willen. Via het pendelen krijg je antwoorden op al jouw vragen.

Cursus Edelsteentherapie

Ben je geinteresseerd in edelstenen en de werking hiervan? En wil je graag meer verdieping? Wil je in de praktijk leren werken met de helende werking van edelstenen? Dan is deze cursus echt wat voor jou. 

Contact

Osdorperweg 1067TD Amsterdam  

Tel. 06-33094350

info@almapura.nl 

Openingstijden:

Dinsdag 10.00 tot 17.00

Woensdag10.00 tot 17.00

Donderdag 10.00 tot 17.00

Stel een vraag