Smudge sticks maken

Smudgen (het branden van een bundeltje kruiden, bloemen en/of specerijen) is een eeuwenoud Indiaans ritueel. De Indianen gebruikten smudge sticks voor het energetisch zuiveren van ruimtes, personen en objecten. Ook in het huidige sjamanisme en Boeddhisme wordt de smudge stick nog gebruikt voor rituelen.

Smudgen

Ook veel healers en hedendaagse heksen gebruiken smudge sticks, vooral met salie om negatieve energieën weg te jagen en bij huiszuiveringsrituelen. Door het volk wordt de smudge stick gebruikt om bijvoorbeeld:

- Je huis te reinigen na een ruzie of visite

- Je huis te zuiveren van negatieve energieën

- Je huis te reinigen van oude energieën bij een verhuizing

- Jezelf energetisch te reinigen

-  Nare geurtjes wilt verwijderen, bijvoorbeeld in het toilet

- Je een lekkere geur in huis wilt verspreiden

Of je een smudge stick nu zelf wilt maken om er een ritueel mee te doen of omdat je het gewoon lekker vindt ruiken, het is hartstikke leuk en makkelijk om te maken.

.

Welke kruiden heb je nodig?

  Je kunt voor een smudge stick heel veel verschillende bloemen, planten, kruiden en specerijen gebruiken. Al deze soorten hebben een eigen geur en werking. De basis van de smudge stick is meestal witte salie. Deze wordt als meest zuiverend gezien. Hieronder zet ik een aantal plantsoorten, kruiden en bloemen op een rijtje:

Witte salie
Witte salie is een eeuwenoude plant die zeer zuiverend werkt. Hij heeft een beetje een kruidige bloemengeur. Salie werd in de middeleeuwen als magisch beschouwd. 

Lavendel
Lavendel is een prachtig paarse plant die zorgt voor harmonie en ontspanning. De geur werkt goed tegen stress en bij slaapproblemen. 

Hysop
Hysop is een plant met paarse bloemen die ook groeit in het wild. Deze plant heeft een geur dat een beetje een mix is van lavendel en rozemarijn, alleen dan minder krachtig. Hysop laat je luisteren naar je diepste zelf waardoor je niet over grenzen gaat en is bij uitstek passend voor mensen met veel wilskracht en doorzettingsvermogen. 

Rozemarijn
Rozemarijn heeft een heerlijke geur die activerend werkt. Ook geeft rozemarijn inzichten en helderheid van geest. Ook is rozemarijn een energetische beschermer. Zowel van jezelf als je huis, want het weert negativiteit af. 

Meerdere ideeën voor smudge sticks zijn:
- Dennentakjes
- Rozenblaadjes
- Struikheide
- Cederhout
- Tijm
- Viooltjes
- Goudsbloem

Zo maak je zelf een smudge stick

      Een smudge stick maken is eenvoudig

Je hebt nodig:

  •  Kruiden, bloemen, planten naar keuze
  • Een stuk touw van 100% katoen
  • Een schaar 

Pluk de juiste ingrediënten die passen bij jou of het doel van de smudge stick. Pluk nooit teveel en dank de plant en de aarde voor het schenken van deze planten. 
Maak een bundeltje van alles en draai er heel strak het touw omheen. Één keer heen, en één keer terug. Knoop goed vast en knip evt. uitstekende plukjes nog even bij. 

Hang de smudge stick ongeveer 2 weken te drogen op een droge en donkere plek. 
Leg de smudge stick als je hem aansteekt altijd in een vuurvast schaaltje of in een mooie abalone schelp.

Veel plezier met maken!

Contact

Osdorperweg 1067TD Amsterdam  

Tel. 06-33094350

info@almapura.nl 

Openingstijden:

Dinsdag 10.00 tot 17.00

Woensdag10.00 tot 17.00

Donderdag 10.00 tot 17.00

Stel een vraag