Ostara 

Ostara is één van de jaarfeesten die gevierd wordt op 20 maart. De naam Ostara komt van de Germaanse godin Eostre en wordt ook wel Ostara genoemd. Ze is de lentegodin van het leven en de vruchtbaarheid. Tijdens de lente-equinox wordt haar terugkeer gevierd. 

Lente

Tijdens Ostara vieren we het begin van de lente. De terugkeer van de warmte. Maar ook staat Ostara voor een nieuw begin, geboorte, groei en vruchtbaarheid.

Hoewel Ostara niet zo populair is als bijvoorbeeld Samhain (Halloween) op 31 oktober of als Beltane (dat op 1 mei gevierd wordt),  is dit één van mijn favoriete jaarfeesten. 

In deze tijd van het jaar voel je de warmte van de zon weer, zie je lammetjes in de weilanden, aan de bomen groeit weer prachtige bloesem en de narcissen knallen uit de grond. Kortom, alles gaat weer weer groeien en bloeien. Heerlijk!

.

De geschiedenis van Ostara

De legende van de Godin Ostara gaat dat een meisje van de Teutonenstam bad tot godin Ostara. Het meisje vond namelijk een zwaargewond vogeltje en zij hoopte dat Ostara het vogeltje zou willen redden. Ostara verhoorde haar gebden en veranderde het gewonde vogeltje in een haas. Ze noemde hem Lepus. Als dank  liet ze Lepus één keer per jaar (zo rond 20 maart) eieren leggen. 

Tijdens Ostara zijn er diverse rituelen die je kunt doen.

1. Houd een grote voorjaarsschoonmaak

Omdat Ostara voor groei en geboorte staat, ofwel een nieuw begin, is een grote voorjaarsschoonmaak een goed idee. Maak een emmer sop met bijvoorbeeld etherische olie en natuurlijke zeep om je huis te zuiveren van alle ballast van het afgelopen jaar. Brand daarna ook mooie wierrook. Visualiseer tijdens je schoonmaak dat je alle negativiteit wegpoetst en positieve energie teruggeeft. 

2. Eieren verven

Eieren zijn onlosmakelijk met Ostara verbonden en staan voor groei en geboorte. Je kunt eieren koken en beschilderen met verf of ze koken in bijvoorbeeld bieten-, blauwebessensap of hibiscus voor een mooie roze, paarse of blauwe kleur. Schrijf tijdens het verven een wens op het ei met een mooie intentie. 

3. Breng een offer aan Ostara

Heb je een mooie wens geschreven op je beschilderde ei? Geef het ei dan terug aan de natuur. Leg het bijvoorbeeld onder een mooie boom of begraaf het ei op een voor jou fijne plek buiten. Zo geef je jouw wens aan Ostara. Je kunt het ei ook met dezelfe intentie opeten. Lekker op een broodje of gewoon met alleen een beetje zout. Let er wel op dat je altijd eerlijke, biologische eireren koopt van kippen die een goed leven hebben. 

4. Maak een Ostara altaar

Verzamel passende, mooie lente-items voor je altaar. Dit kan ook een schaal zijn met daarop bijvoorbeeld narcissen, een veertje, een plukje schapenwol, takje bloesem, een (beschilderd) ei en kaarsen in het geel.

5. Planten of zaaien met intentie

Plant bollen of zaai iets anders dat makkelijk groeit. Dit kan in de tuin zijn of in een pot. Tijdens het zaaien of planten geef je de toekomstige plant of bloem een intentie mee de grond in. Laat de groeiende plant of bloem samen groeien met jouw intentie. 

6. Bak eierpannenkoeken 

Bak op Ostara iets lekkers met ei. Bijvoorbeeld pannenkoeken. Tijdens het maken van het meel en het bakken geef je jouw intentie door. Door je pannenkoeken op te eten met diezelfde intentie voltooi je jouw ritueel. Bedank daarna altijd de aarde voor de gegeven voeding. 

 

Contact

Osdorperweg 1067TD Amsterdam  

Tel. 06-33094350

info@almapura.nl 

Openingstijden:

Dinsdag 10.00 tot 17.00

Woensdag10.00 tot 17.00

Donderdag 10.00 tot 17.00

Stel een vraag