De spirituele kracht van heide

Het is augustus en dat betekent dat de heide weer in bloei staat. Prachtige zeeën van paars vind je o.a. op de Veluwe, in Drenthe en in de duinen. Het is een magisch gezicht, elk jaar weer.

De geschiedeis van heide

.Heide, ofwel struikheide, heeft een rijke en magische geschiedenis en staat voor geluk, passie en loyaliteit. Zowel bij de Kelten als in de oud Nederlandse volksmagie. Het woord ‘heidenen’ komt hier ook vandaan. Vroeger bedoelde men met het woord ‘heidebewoner’ mensen die afgelegen op het land (de heide) woonden en nog niet gedoopt waren. Hier was de Christelijke beschaving nog niet doorgedrongen en dat was natuurlijk… heidens!

De Latijnse naam van struikheide is Calluna vulgaris. Calluna betekent ‘schoonmaken/reinigen’. Hij dankt zijn naam dan ook aan het feit dat er vroeger bezems van werden gemaakt. Vulgaris betekent ‘gewoon’. Ook werd er vroeger brandstof van gemaakt, werd heide als dakbedekking gebruikt, als voer aan schapen gegeven en de paarse kleur als kleurstof gebruikt.

Op de eenzame, afgelegen heidengebieden hielden heksen hun sabbat, dwaalden daar de geesten van de ongedoopten en overleden kinderen. En niet te vergeten waren er vaak ‘witte wieven’ te vinden. De heide trok aan en wekte ontzag.

Maar ook werd er door de Kelten vroeger van heide bier gemaakt. Er werden matrassen en kussens mee gevuld. Men geloofde dat als je op een kussen sliep met heide erin,  je een goede nachtrust zou hebben. Tot op heden wordt struikheide hiervoor nog steeds gebruikt door herboristen en heksen, maar dan eerder als bijvoorbeeld een badextract.

De geneeskracht van heide

Struikheide is tevens een geneeskrachtige plant die vaak ingezet wordt bij blaasontstekingen, nierstenen en ter algehele reiniging van het menselijk lichaam. Doordat de bloeiende struikheide zowel urine afdrijvend, zweet afdrijvend en bloedzuiverend werkt, wordt deze veel in kruidenmengsels gebruikt in de fytotherapie (kruidengeneeskunde). Dit hoewel er zeker krachtigere kruiden zijn om nierstenen en blaasproblemen te verhelpen waaronder: berendruif en rode bes. Des al niettemin is struikheide een prima vervanger.  

Bachbloesems en struikheide/Heather

Ook in de Bachbloesemtherapie wordt veel gewerkt met struikheide, die in de Bachbloesemtherapie de Engelse naam ‘Heather’ draagt. Bachbloesems zijn extracten van diverse bloemen die gebruikt worden bij de complementaire geneeskunde en alternatieve therapieën.

Deze Bachbloesem helpt o.a. bij.

-    Meer innerlijke rust
-    Egoïsme te verminderen
-    Beter te doorvoelen
-    Maakt emotioneel krachtiger

Heide en heksenrituelen

Bij heksenrituelen is heide zeer bruikbaar en wordt o.a. gebruikt voor het aantrekken van liefde, geluk, krachtrituelen, heling en het maken van regen. Men geloofde vroeger namelijk dat als je struikheide en varenblad samen verbrandde in de buitenlucht dit voor regen zou zorgen. Het dragen van struikheide in een amulet of gewoon in je zak zou geluk brengen.

Gedroogde heide kan prima verwerkt worden in smudge sticks, gedronken worden als thee, gebruikt worden tijdens het mediteren of gemengd worden met andere kruiden voor rituelen. Daarnaast is heide natuurlijk zeer decoratief als droogbloem. Kortom paarse struikheide is magisch.

foto's: Hanna Geels fotografie

Contact

Osdorperweg 1067TD Amsterdam  

Tel. 06-33094350

info@almapura.nl 

Openingstijden:

Dinsdag 10.00 tot 17.00

Woensdag10.00 tot 17.00

Donderdag 10.00 tot 17.00

Stel een vraag