Logo Alma Pura Massage in Zeist

De helende kracht van bomen

Laatst reed ik langs een prachtige boom vol met bloesem. Prachtig in de lente vind ik bomen die vol zitten met witte of roze mini-bloemetjes. Zelf woon ik in het bos en geniet dagelijks van de mooie en helende natuur. Ik ken zeker niet alle bomen en planten die in het bos te vinden zijn (helaas!). Het zijn er ook zo veel! Maar ik weet wel dat ze ons zo veel kunnen schenken! Naast de productie van zuurstof, de medicinale werking van bomen en planten (grondstof voor medicijnen), de bescherming tegen hitte, wind en regen hebben bomen ons nog veel meer te bieden. Ze hebben zelfs op ons een helende werking.

helende kracht van bomen

Energie

Bomen hebben net als mensen, dieren en zelfs stenen een trillingsfrequentie.  De natuur geeft ons energie. Als ik in het bos heb gewandeld krijg ik daar zoveel rust van en tegelijkertijd zoveel positieve energie!

Maar wat is energie nu eigenlijk? Alles in het universum bestaat uit energie. Dan heb ik het niet alleen over de bekende zonne-energie of windenergie. Alles bestaat uit energie en die energie heeft een bepaalde uitwerking op ons. De Chinezen noemen het Chi, het is de spirituele- of vitale energie dat deel uitmaakt van alles dat bestaat.

Energie heeft positieve, negatieve en andere trillingen. Het is dat onzichtbare waar onze kosmos vol van is. Energetische energie kan opgeslagen worden in je systeem. Bijvoorbeeld: Als je vroeger niet hebt geleerd om je op een gezonde manier te uiten, dan betekent dit dat je die energie niet kwijt kon (uiten). Dan wordt die energie in je systeem opgeslagen en komt steeds naar voren als er een gebeurtenis plaats vindt die deze energie triggert. Echter komt deze energie meestal verwrongen tot uiting.

Voorbeeldvormen van energie:
 Edelstenen
Edelstenen en mineralen hebben een positieve energie die de steen afgeeft aan zijn omgeving. Denk maar eens aan bijvoorbeeld de steensoort magnetiet. Deze werkt magnetisch. Energie dus.

Licht
Licht is de energie die we het meest nodig hebben in de wintermaanden. Het is bewezen dat er een verband is tussen gebrek aan zonlicht en depressie.

Kleuren
Kleuren hebben hun eigen energie die hun invloed hebben op onze gemoedstoestand. Zelfs de kleuren van je kleding hebben invloed op je. Zo kan je best in de winter kleding aandoen met warme kleuren zoals rood, oranje en geel.

bloesem

Maar hoe zit het dan met bomen?

Sommige bomen zijn genezend, andere bomen geven kracht en er zijn ook bomen die beschikken over bruisende vitaliteit die wonderen doet als je uitgeput bent. Bijvoorbeeld bij Bachbloesem therapie werken we met de energie van planten, struiken en bomen. Deze bloesemremedies (zeer geconcentreerde druppels) hebben een bijzonder helend effect op ons.

In tegenstelling tot de Westerse cultuur is het in Japan heel normaal om bomen te knuffelen. Ik had ooit een buurvrouw die ook dagelijks innig met een grote eik aan het “tree huggen” was. Het is absoluut niet nodig om een boom een innige omhelzing te geven. In het bos wandelen of gewoon lekker in de schaduw tegen een boom aanzitten werkt net zo helend. Boslucht zit vol met natuurlijke biodiversiteit en goede bacteriën, essentiële plantaardige oliën en negatief geladen ionen. Het inademen ervan is goed voor je weerstand en geeft nieuwe energie. Dus kortom, wandelschoenen aan en laat de energie maar stromen!

Welke helende werking heeft welke boom?

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van veel voorkomende bomen in ons land en hun bijbehorende helende werking.

Els
De els heeft de bruisende energie van een vrolijk enthousiast kind. Zijn energie stimuleert en maakt blij. Met deze energie krijg je weer zin in het leven en zie je weer de mooie dingen om je heen. Als je depressief bent of in het verleden blijft steken maak dan contact met een els en voor je het weet ga je weer dansend door het leven. Je kan ook in elke schoen een elzenblad leggen. Het verhaal gaat dat elfen je reis dan zullen zegenen en je minder snel moe wordt.

Notenboom
De energie van de notenboom vermindert twijfel en angst ten gevolge afwijkende meningen van anderen. Zijn kalme bevestigende uitstraling sterkt je in je eigen opvattingen over wat goed is voor jou. Deze boom laat je beter naar je eigen innerlijke stem luisteren zodat je vrede hebt met je eigen beslissingen. De notenboom sterkt als het ware je zelfvertrouwen. De affirmatie die bij de notenboom hoort is: ‘Ik respecteer mijn eigen gevoelens en beslissingen en ik spreek vanuit mijn hart.’

Es
De energie van de es brengt je in contact me je ware zelf zodat je kunt uitvinden wat je echt belangrijk vindt in het leven. Ben je in verwarring en weet je niet meer precies wat je wilt? Roep dan de hulp van de es in. Bij de es hoort de affirmatie: ‘Ik maak contact met mijn hoger zelf om duidelijke beslissingen te nemen.’ Volgens het volksgeloof kan een meisje een gevonden essenblad mee naar huis nemen en het ‘s avonds onder haar hoofdkussen leggen. Ze zal dan zeker dromen van haar toekomstige echtgenoot.

Beuk
De kwaliteit van de beukenergie is vooral verdraagzaamheid. Mensen die moeite hebben met het voelen van mededogen zouden wat vaker hun heil kunnen zoeken bij de beuk. De affirmatie die bij deze boom hoort is: ‘Ik erken dat vele paden tot wijsheid leiden en ik behandel anderen met begrip en tolerantie’. Bij de Germanen was de beuk als boom gewijd aan Freya, de godin van het huwelijk en trouw. En nog steeds worden er veel hartjes en initialen in de beukenschors gesneden.

Iep
De energie van de iep helpt je bij het vinden van een balans tussen je eigen interesses en die van anderen. Vooral mensen die de behoeften van anderen boven hun eigen belangen laten prevaleren hebben baat bij deze boom. De bijbehorende affirmatie is: ‘Ik ben trouw aan mijzelf en kom op voor mijn eigen behoeften’. Volgens de volksmagie moet je stukjes schors en bladeren van de iep in een amuletzakje doen om geroddel over jou of je vrienden stop te zetten.

Treurwilg
De energie van de treurwilg maakt je emoties los en helpt je bij het verwerken van verdriet en verlies. De affirmatie voor de wilg luidt: ‘Het Licht steunt mij altijd in mijn verdriet’. De bast van de wilg is een krachtige pijnstiller en was de voorloper van de huidige aspirine.

Den
De energie van de den helpt bij het relativeren van te veel zelfkritiek en te hoge verwachtingen. Mensen die depressief of boos zijn kunnen baat hebben bij de energie van de den. De affirmatie voor de den is: ‘Ik kom emotioneel weer in balans omdat ik mijn gevoel van schuld en falen los laat.’ Sommige boomgeesten van de den waren volgens het volksgeloof boosaardig en hadden er plezier in om mensen te plagen en ziektes op hen af te sturen (vooral jicht en reuma). Maar wat de boom gestuurd had, kon hij ook weer terug nemen. Om de vloek op te heffen moest men drie vrijdagen achtereen – net na zonsondergang – op handen en knieën om de boom kruipen en daarbij zeggen: “Dennenboom, help mij, de jicht die plaagt mij”. Na enige tijd zou de boom gaan verdorren en de jicht was verdwenen.

Eik
De kwaliteiten van de eik kunnen je helpen bij de ontwikkeling van je innerlijke kracht. Als je ongeduldig of pessimistisch wordt omdat het leven niet die wending neemt waarop je hoopt, zoek dan steun bij de eik. Deze boomsoort zal ervoor zorgen dat je rustig en krachtig door blijft gaan met de projecten die je voor ogen hebt.
In de volksmagie speelt de eik ook een grote rol. De eik was voor de druïden één van de negen heilige bomen. Magische riten worden vaak uitgevoerd binnen een kring eiken en de krachtige maretak groeit op deze bomen.

Berk
De kwaliteit van de berk helpt ons bij het aangaan van relaties. We leren anderen beter begrijpen en durven meer risico’s te nemen op het terrein van relaties. Deze energie is heilzaam voor mensen die erg verlegen zijn of bang voor afwijzing. De bijbehorende affirmatie bij de berk is: ‘Ik stel mij open voor een nieuwe relatie en vertrouw er op dat ik gesteund word in deze nieuwe relatie’. In het volksgeloof was de berk de levensroede: een slag ermee bracht gezondheid, vruchtbaarheid en kracht. De takken werden al vroeg in het jaar in blad getrokken en met Pasen of Pinksteren versierde men er het huis en de stal mee. De takken werden daarna gedroogd en de blaadjes werden tot poeder vermalen. Dit poeder ging door het voedsel van het vee, want dan zouden de dieren het jaar niet ziek worden.

Esdoorn
De kwaliteit van de esdoorn heeft vooral te maken met het geven en ontvangen van onvoorwaardelijke liefde. Mensen die zich teleurgesteld voelen in andere mensen zouden wat vaker contact moeten leggen met de esdoorndryaden. De affirmatie voor de esdoorn luidt: ‘Ik waardeer jou en verheug me over jouw talenten’. Het hout van de esdoorn wordt zeer gewaardeerd. Het is licht van kleur, heeft geen jaarringen en is hard. Veel van de volksnamen voor de esdoorn zoals ‘luitenhout’ en ‘violenhout’ zijn te danken aan het feit dat het hout van de esdoorn zeer geschikt is voor het vervaardigen van muziekinstrumenten.

Contact

Industrieweg 32-10, 6606 AS Maarssen

Tel. 06-33094350
info@almapura.nl 

Openingstijden:

ma tm vrij  10.00 tot 17.00

Stel een vraag

Versturen