7 manieren om zelfliefde te versterken

Te dik, te dun, te lief, te arrogant, te braaf, te bloot, te gewoontjes, te extravert. We kunnen het als mens maar moeilijk goed doen lijkt het wel. Maar des te dichter je bij je ware zelf komt, des te minder het uitmaakt wat voor label er op je geplakt wordt. 

Zelfliefde is vandaag de dag bijna taboe. Maar wat is zelfliefde precies? Houdt dat in dat je jezelf de meest fantastische persoon op de wereld moet vinden? De meest mooie persoon op aard? De meest intelligente, alwetende mens ever? Ik denk van niet. Zelfliefde is voor mij accepteren wie je bent. Van de binnenkant èn van de buitenkant. 

Handel vanuit je hart


Wellicht heb jij (net als iedereen) dagen waarop je in de spiegel naar jezelf kijkt en denkt: ‘Ik kan er toch prima mee door vandaag!’ En dagen waarop je denkt ‘Ik heb er wel eens beter uitgezien’. 

Hoe je naar je lijf kijkt is een afspiegeling van hoe je je voelt. Zit je lekker in je vel, voel je je geliefd en gewaardeerd, dan kijk je al veel positiever in de spiegel dan op dagen waarop je verdrietig, boos of teleurgesteld bent.

Maar vaak wordt je gemoedstoestand voor een groot deel bepaald door mensen en factoren buiten jezelf. Ruzie met je partner, een baaldag op het werk of je auto die stuk gaat zijn situaties waarop je mood volledig kan omslaan van positief naar negatief. Dat deze situaties voorkomen en gebeuren, daar kan je vaak niets tot weinig aan doen. Het overkomt je. Maar hoe jij met deze situaties omgaat heb je wel in eigen hand.

Laat je je meeslepen door emoties? Of ga je terug naar jezelf en kijk je vanaf een helicopterview naar de situatie en handel je vanuit je hart? Zolang jij in mindere situaties dicht bij jezelf blijft en handelt vanuit liefde naar jezelf en naar anderen zal dit je zelfbeeld op den duur positief versterken. 

Omarm je donkere kant

Zelfliefde is ook je donkere kant omarmen. De kant waarop je misschien niet altijd even trots bent geweest, de kant in jou die keuzes heeft gemaakt waar je achteraf misschien spijt van hebt. De donkere kant van jou hoort net zo goed bij jou als al je ‘lichte’ kant.

Je mag er zijn. En zoals jij bent, ben je goed. Wie jij bent is meer dan voldoende! Omarm je donkere kant, praat met iemand over je donkere kant die je niet zal veroordelen, lach om je donkere kant, wees je bewust van het feit dat je die hebt, omarm je donkere kant en accepteer dat deze bij je hoort.

Kortom: durf naar je donkere kant te kijken en deze te accepteren. Handel en denk vanuit liefde. Ook naar je schaduwkant. 

7 manieren om zelfliefde te versterken 

1. Omarm je lichaam
Je lijf is je gegeven met al zijn bijzondere functies. En als je heel veel geluk hebt doet alles het ook nog. Je kunt bewegen, dansen, nadenken, hebt lippen om je geliefden te zoenen, armen om te omarmen, handen om te strelen en mond om mee te proeven.

Jouw lichaam is heilig. In welke vorm dan ook. Omarm dat lijf. Heb het lief! Accepteer je lichaam zoals het is. Val niet over rimpels, een kilo meer of minder of je haar. Jouw lijf is prachtig, het is je geven en het geeft je alle mogelijkheden om hier op aarde te leven! 

2. Zet jezelf op nummer 1
Jezelf op nummer 1 zetten klinkt misschien egoïstisch, maar dat is het niet. Het is niet voor niets dat bij een neerstortend vliegtuig je eerst bij jezelf het uitgeklapte zuurstofmasker opzet voordat je deze bij je kind op doet. Want als jij je bewustzijn verliest is je kind aan de goden overgeleverd.

En zo is het in het gewone leven ook. Als jij niet gelukkig bent, hoe kan je dan de mensen om je heen gelukkig maken? Als jij gelukkig bent kan je alles aan en sta je vol in je eigen kracht. Het is jouw leven een alleen jij kan jezelf gelukkig maken. Door keuzes te maken in wat te wel en niet wilt. 

3. Zeg vaker ‘nee’
We hebben steeds meer ballen in de lucht te houden in het dagelijks leven. Werk, het gezin en een sociaal leven er naast vergt planning. Zeg daarom vaker ‘nee’. Wees mild voor jezelf. Als je het gevoel hebt dat je het voor niemand goed kunt doen terwijl je juist iedereen probeert te pleasen, loop je jezelf en dus je eigen geluk voorbij.

Het is niet erg om vaker ‘nee’ te zeggen tegen extra werk, een sociale ‘verplichting’ of onverwachte visite. Er is maar één jij en daar moet je zuinig op zijn. 

4. Elimineer alles wat je ongelukkig maakt
Door een heftige periode in mijn eigen leven waarin in ik de diagnose kanker kreeg is er bij mij een knop omgegaan. Ik doe niets meer wat ik niet wil. Dat lijkt in eerste instantie onmogelijk, maar dat is het niet. Ten eerste elimineerde ik alles en iedereen waar ik niet happy van werd en wat niets toevoegde aan mijn leven. Van werk, mensen tot gewone dagelijkse dingen. 

Maakt je baan je ongelukkig? Zoek een andere baan. En al gaat dat niet van de één op andere dag, het bezig zijn met iets nieuws geeft al kracht en energie. Ben je ongelukkig in je relatie? Stop ermee, hoe moeilijk de eerste tijd ook zal zijn, als het je ongelukkig maakt bevrijd jezelf dan. Je bent het waard. 

Daarnaast is een andere mindset belangrijk. Niets meer doen wat je niet leuk vindt is lastig. Zoals de afwas bijvoorbeeld of boodschappen doen. Ik heb er niet altijd zin in, maar ik kan wel zin maken! Door een muziekje op te zetten of te bedenken wat ik ga kopen in de supermarkt om iets heel lekkers op tafel te zetten. Mindset is the key. Doe niets meer wat je ongelukkig maakt en je beperkt in welke zin dan ook en maak positief wat nodig is. 

5. Vergeef jezelf 
Liever zijn voor jezelf gaat met vallen en opstaan. Lukt iets niet? Vergeef jezelf dan meteen. Je bent op de goede weg! Vergeef jezelf sowieso van alles waar je van baalt, spijt van hebt of mindere keuzes die je gemaakt hebt. Het is gebeurd, het terugdraaien kan vaak toch niet meer. Jezelf blijven straffen is niet nodig. Daar heeft niemand iets aan.

Vergeef jezelf en troost jezelf. Een prachtige affirmatie vind ik de ho‘oponopono mantra. Deze komt oorspronkelijk uit Hawaï en is zeer doeltreffend om gelukkiger te worden en meer van jezelf te houden. De zinnen gaan als volgt:

Het spijt me.

Vergeef me alsjeblieft. 

Ik houd van je. 

Dank je wel.

Zeg deze zinnen het liefst hardop tegen jezelf als je voor de spiegel staat. Houd hierbij je hand op je hart. In korte tijd bereiken ze innerlijke vrede bij je en vervangen ze disharmonie door harmonie. Doe dit zo vaak en lang als je wilt! 

6. Leef! 
Het leven gaat vaak als een sneltrein en hoe ouder we worden des te sneller de tijd lijkt te gaan. Stop met rennen en leef je leven eens wat bewuster. Doe alles wat je doet bewust in plaats van op de automatische piloot.

Zie die mooie lucht op weg naar je werk, luister echt naar de ander, sta stil bij wat je echt voelt, geniet van muziek, dans een rondje, voel de warme zon op je huid, adem de lucht in met je ogen dicht. Doe dingen die je graag wilt doen, plan dingen die altijd al hebt willen doen.

Leef zoals jij gelukkig bent. Doe wat jou blij maakt, wat jou energie geeft. Leef elke dag alsof het je laatste zou kunnen zijn. 

7. Stop met vergelijken 
Laat jouw eigen geluk niet afhangen van wat anderen hebben of vinden. Voel wat jou gelukkig maakt en handel daar naar. Vergelijk jezelf ook uiterlijk niet met anderen. Jij bent mooi zoals jij bent. Anderen kunnen je wel inspireren, maar streef nooit na wat een ander heeft.

Het gras is niet groener bij de buren. Iedereen heeft zijn eigen levenspad met de bijbehorende hobbels en bobbels.Volg jouw pad en doe wat jou gelukkig maakt. Kleed je zoals jij je mooi voelt en niet persé naar de laatste mode.

Doe dingen en heb hobbies die jij leuk vindt en wees niet bezig met wat een ander daarvan zou kunnen vinden. Als het jou gelukkig maakt is dat alles wat belangrijk is. 

Kortom;

Zelfliefde is van levensbelang om gelukkig te zijn. Om de leukste versie van jezelf te zijn zal je van jezelf moeten houden en jezelf volledig moeten accepteren zoals je bent. We worden naakt geboren en we gaan met helemaal niets weer dood. Ga voorbij de schaamte, ga voorbij aan wat anderen van je vinden, volg je hart en omarm je lijf. Wees lief voor jezelf. 

foto's: Hanna Geels fotografie

Contact

Osdorperweg 1067TD Amsterdam  

Tel. 06-33094350

info@almapura.nl 

Openingstijden:

Dinsdag 10.00 tot 17.00

Woensdag10.00 tot 17.00

Donderdag 10.00 tot 17.00

Stel een vraag