7 manieren om Mabon te vieren    

7 manieren om Mabon te vieren

Mabon is één van de 8 jaar vieringen en wordt ook wel herfstequinox genoemd. Het is het tweede oogstfeest en met Mabon nemen we afscheid van de zomer en verwelkomen we de herfst. Mabon wordt tussen 20 en 23 september gevierd wanneer de dagen en nachten even lang zijn. Dit jaar is Mabon op 22 september. 

Mabon

De tijd van Mabon staat voor balans en dankbaarheid. De heilige maand september werd vroeger door de Kelten al gevierd. Met Mabon bereidde men zich voor op de herfst. Maar ook werd de oogst gevierd en was men dankbaar voor wat de aarde hen had gegeven. En zo is het tot op heden nog steeds. 

Met Mabon kan je wat rustiger aan doen en de balans opmaken. Je voorbereiden op de donkere dagen en afscheid nemen van het licht. Je mag stilstaan bij wat je het afgelopen half jaar hebt meegemaakt. Wat je los wil laten en wat je mee wilt nemen naar het volgende half jaar. Wat zijn je geleerde lessen? Welke zaadjes wil jij symbolisch planten om volgend jaar te kunnen oogsten? Welke dingen dienen je niet meer en laat je los? 

De oorsprong van Mabon 

De naam Mabon is afkomstig van de Keltische god die voluit ‘Mabon map Modron’ heet. Wat zoveel betekent als ‘jeugd, zoon van de moeder’. In de Welsh-Keltische traditie gaat  het verhaal over Cullwch, Olwen en Mabon die gevangen genomen is en bevrijd moet worden. Het bevrijden van Mabon uit zijn kerker staat symbool voor de ziel die verdwaald is op weg naar de andere wereld en bevrijd moet worden. Het Mabon-feest is de belofte dat de ziel de andere wereld zal bereiken met het jaarfeest Samhain (31 oktober). 

De appel als symbool voor Mabon

De appel staat symbool voor Mabon. Dit omdat het deze maand de oogstmaand is voor veel vruchten waaronder appels. Appels zijn het symbool voor wijsheid en magie. Als je een appel doorsnijdt zie je dat de ster van de appel een pentagram is. 

7x Mabon rituelen 

Mabon kan je op talloze manieren vieren. Je kunt een ritueel doen, maar ook een feest geven of je eens uitsloven in de keuken. Hieronder staat een aantal voorbeelden hoe jij Mabon kunt vieren.

1. Bak een dankbaarheids-appeltaart 
Mabon staat in het teken van de tweede oogst en op dit moment zijn er appels in overvloed. Bak daarom een appeltaart als teken van dankbaarheid voor wat de aarde ons schenkt. Maak je appeltaart met een gevoel van dankbaarheid en eet deze met dezelfde intentie ook op. 

2. Wijsheidsritueel 
Snijd een appel in 9 stukken. Elk stuk staat voor bepaalde wijsheid die je wilt vergaren. Eet de stukken bedachtzaam op en neem zo de wijsheid in je op.

3. Loslaat ritueel 
Schrijf op een gedroogd laurierblad wat je los wilt laten in je leven en niet meer bij je wilt dragen. Als je de tekst op het blad hebt geschreven verbrand je het laurierblaadje. Bijvoorbeeld in een ketel of vuurvast schaaltje. Doe dit ritueel wel buiten zodat alle energie die je los wilt laten het universum in kan stromen en niet in huis blijft hangen. 

4. Je huis zuiveren en beschermen 
Omdat we van het buitenleven weer langzaam door de kou meer binnenshuis gaan verblijven, is Mabon een goed moment om je huis te zuiveren van oude energie en nieuwe energie te verwelkomen. Je kunt je huis energetisch reinigen met bijvoorbeeld een smudge stick. Zie hier hoe je die zelf maakt. 

Ook kan je wat Florida water toevoegen aan je schoonmaakwater om alles nog eens een energetische poetsbeurt te geven en voor extra bescherming. Florida water is een oud Indiaans recept die sjamanen gebruiken voor rituelen, om te beschermen en om te zuiveren. Dit water ruikt heerlijk kruidig. 

Wil je nog wat extra bescherming voor je huis en gezin? Maak dan een beschermingsketting van lijsterbessen. Zie hier hoe je deze maakt. 

5. Geef een overvloedsfeest
Om de herfst goed in te luiden is er niets leukers dan een overvloedsfeest geven. Nodig mensen uit die belangrijk voor je zijn en dek een grote tafel of picknick-kleden en serveer lekkernijen uit het seizoen. Verbind, lach en ontspan. 

6. Jezelf opladen ritueel 
Vanuit de zomer wil je zoveel mogelijk licht meenemen naar de herfst en wil je zo fit mogelijk blijven. Zorg daarom dat je energie goed op peil blijft. Eet en drink gezond, zorg voor voldoende slaap en blijf ook in beweging tijdens de donkere dagen. 

Om deze belofte aan jezelf kracht bij te zetten kan je een oranje kaars aansteken en deze met deze intentie helemaal laten opbraden. Je kunt de kaars ook insmeren met etherische oliën zoals kaneel, bergamot of munt. Ook kan je woorden in de kaars kerven met een mesje om je intentie extra kracht bij te zetten. 

7. Breng de herfst mee naar binnen
In de herfst zijn er prachtige dingen te vinden in het bos en dergelijke. Raap noten zoals hazelnoten, raap eikels en kastanjes en zoek prachtige gekleurde herfstbladeren. Neem ze mee naar huis en stal ze uit op tafel of op een altaar of maak er een mooi herfststuk van. Zo eer en bedank je de herfst en de aarde.

Kortom

Kortom er zijn tal manieren om Mabon op jouw eigen manier te vieren. Doe het vooral als je er zin in hebt en op een manier die bij jou past. Hoe ga jij Mabon vieren? En heb jij nog leuke ideeën? 

Contact

Osdorperweg 1067TD Amsterdam  

Tel. 06-33094350

info@almapura.nl 

Openingstijden:

Dinsdag 10.00 tot 17.00

Woensdag10.00 tot 17.00

Donderdag 10.00 tot 17.00

Stel een vraag