32 Kinder-activiteiten in en met de natuur

32 kinderactiviteiten in en met de natuur 

Kinderen zijn gek op de natuur en als je eenmaal hun interesse hebt gewekt willen ze er graag alles van weten. Hoe leuk is het om kinderen mee te nemen in de wonderenwereld van de natuur en hen die ook daadwerkelijk te laten ervaren? 

Lekker bezig zijn met alles wat groei en bloeit en er nog wat van opsteken ook! In de natuur valt zoveel te zien en te ontdekken! En met dingen uit de natuur kan je zulke leuke en lekkere dingen maken. Even terug naar de basis en het stimuleren van de fantasie is voor kinderen, maar ook voor volwassenen een heerlijke bezigheid in dit digitale tijdperk. 

Als je (nog) niet heel erg bekent bent met de diversiteit van planten, bloemen, vogels en paddenstoelen is dat geen probleem. Ik gebruik bij het zoeken van paddenstoelen altijd een paddenstoelen-determinatie-app. Voor het herkennen van alle planten en bloemen is de app 'PlantNet' echt ideaal. Ook voor het herkennen van vogels zijn er diverse gratis apps te downloaden. Handiger om mee te nemen dan een boek vind ik. 

Hierbij heb ik een 32 natuuractiviteiten op een rijtje gezet voor zowel binnen als buiten en voor alle seizoenen. Voor jong en oud.

1. Bramen plukken 
Bramen zijn gezonde bommetjes vol antioxidanten. Je vindt ze vooral langs weilanden en in bossen. Kinderen vinden ze lekker en als zij ze zelf geplukt hebben nog veel lekkerder! Ze zijn vaak het meest rijp in augustus. En hoe leuk is het om daar zelf ook jam van te maken? Mmmmmm! 

2. Lantaarntje versieren met bladeren
Het is leuk om met kinderen opzoek te gaan naar mooie herfstbladeren. Ze hebben prachtige kleuren. Kunnen jullie zelfs herkennen van welke boom dat mooie blad is? Ze hebben in de herfst de meest magische kleuren van geel, oranje en rood. Ik kocht bij de action een glazen windlicht met hengsel. Daarop plakte we de zelf gevonden bladeren. Een waxinelichtje erin en het geeft prachtig licht! Je kunt er ook nog een stok aan bevestigen en je hebt een prachtige lampion. 

3. Pompoenen uithollen 
Pompoenen zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, maar zeker rondom Halloween is het leuk om pompoenen uit te hollen. Je snijdt er (samen) een gezichtje of een figuurtje in en met een kaartje erin geeft dit leuk licht. Het zelfgemaakte kunstwerk gaat best een paar dagen mee. Je kunt ook een kaarsje op batterij erin doen. Dan kan het dekseltje van de pompoen erop en het is veiliger voor kleine kinderen. Wist je trouwens dat men vroeger zulke pompoenen maakten om de kwade geesten te verjagen?

4. Wensstenen zoeken
Als je goed oplet zie je overal in het bos en braakliggende gebieden stenen liggen. Deze zwerfstenen zijn soms wel miljoenen jaren oud! Sommige stenen hebben een witte lijn rondom de steen lopen. Soms wel twee of drie! Dit noemen we wensstenen. Als je zo’n steen vindt mag je een wens doen! Wat wens jij? Sssttt.. Niet vertellen hoor anders komt je wens niet uit.  

5. Zelf badzout maken 
Zelf badzout maken is leuk en makkelijk. Je hebt grof zeezout nodig en/of grof Himalayazout. Dat laatste is leuk want die is roze. Doe wat zout in een pot en voeg daar zelf geplukte en gedroogde bloemetjes aantoe zoals: rozenblaadjes of lavendel. Schud even en laat een paar dagen staan zodat de geur van de bloemen zich goed kan mengen met het zout. Je kunt ook gedroogde lavendel kopen. Wil je helemaal los gaan? Dan kan je nog wat druppels etherische olie in jouw favoriete geur toevoegen. Zo wordt badderen wel heel leuk! 

Heb je geen bad? No problem! Wat dacht je van een voetenbadje met je eigen badzout? Mmmmm wat een frisse voeten!

6. Heksensoep maken
Dit is bij kinderen een echte hit. Heksensoep maken van zelf geplukte planten! We plukte (voorzichtig) brandnetels, wolfskruid, daslook, hondsdraf, zevenblad en paardenbloemblad. 

Goed afspoelen en aanbakken in een pan met wat gekookte broccoli of spinazie, knoflook en ui. Gekookt water met een bouillonblokje erbij. Even laten koken, pureren en wat Boursin erdoor. Zo heb je een lekkere en voedzame, magische heksensoep! En die vinden ze toch lekker! (Win win met al die groenten dus).  

7. Veren zoeken
Heb je wel eens goed naar de grond gekeken? Als je goed zoekt, zeker in het bos en bij weilanden, maar ook gewoon in een woonwijk kan je prachtige veren vinden! Heb je ze gevonden? Weet je van welke vogel die is? Als je er niet uitkomt is een een veren determinatie Facebookgroep. Die weten het zeker!

8. Magisch sneeuwwater maken
Ben je een (edel)stenenverzamelaar? Dan is het een goed idee om je stenen zo af en toe eens te reinigen. Stenen geven je positieve energie en absorberen negatieve energie. Maar na een tijdje zijn ze een beetje leeg, net als een batterij. Dan kan je de steen eerst ontdoen van alle opgeslagen negatieve energie (ontladen) en weer opladen om ze weer positieve energie te geven. 

Het ontladen van de steen kan bijvoorbeeld door hem een nachtje buiten op de aarde te leggen. Opladen kan bijvoorbeeld door de steen weer op te laden in zelfgemaakt sneeuwwater. Dit kan kan niet bij elke steensoort. Kleiachtige stenen of poreuze stenen lossen op in water. 

Je maakt magisch sneeuwwater door een schone pot te pakken en te vullen met schone sneeuw. Versier de pot met met alles wat jij mooi vindt of beschilder de pot met verf. 

Als de sneeuw gesmolten is kan je je steen een nachtje in de pot met magisch sneeuwwater leggen en de steen is weer helemaal opgeladen. 

9. Schelpen zoeken en een schelpenketting maken
Wat is er lekkerder dan een dagje uitwaaien op het strand. Zowel op een zonnige stranddag als in de winter op een droge dag. Lekker met blote voeten aarden op het zand. Een leuke strandbezigheid voor kinderen is schelpen zoeken. En daar zijn er heel veel van! Welke mooie schelpen heb jij gevonden? Doe je ze in een mooie pot? Stal je ze uit op je kamer? Of ga je er een ketting of armband van maken? 

Om er een ketting of armbandje van te maken heb je een 1,5 mm klopboortje nodig. Daarmee boor je voorzichtig een gaatje in de schelp. Rijg ze aan een dun touwtje en maak je eigen sieraad!

10. Wild spotten
Als je heel vroeg opstaat en je gaat naar de bijvoorbeeld de heide, dan maak je grote kans om reeën, herten, konijnen en hazen, of wildezwijnen te zien! En als je heel erg veel geluk hebt zie je misschien ook wel een vos! Gaaf he?! Wel heel stil zijn hoor! Want wilde dieren hebben hele goede oren. 

11. Je eigen bloemenboeket plukken
In de zomer groeien overal mooie bloemen in allerlei mooie kleuren. Geel, wit,rood, paars, roze enzovoorts. Neem een schaar mee en ga opzoek naar een paar hele mooie wilde bloemen. Niet teveel natuurlijk, want er moeten genoeg bloemen overblijven voor de bijen. Die halen hun nectar uit de bloemen en maken daar lekkere honing van. Zet de bloemen thuis is een vaas en geniet van je prachtige boekt bloemen. 

12. Je eigen droogbloemen maken
Wil je langer genieten van je zelf geplukte bloemen? Doe ze dan niet meteen bij thuiskomst in een vaas, maar bind om te stelen strak een trouw en hang je boeket op zijn kop te drogen op een droge en donkere plek. Wacht een week of 2 en je bloemen zijn vast kurkdroog. Zet je dan in een vaas (zonder water) en je hebt er heel lang plezier van. Wil je dat ze minder snel uitvallen? Spray er dan voorzichtig wat haarlak op. 

13. Paddenstoelen zoeken
Het hele jaar door kan je als je goed zoekt wel paddenstoelen vinden in het bos, maar in de herfst de meeste en de mooiste. 

Ga op paddenstoelen-speurtocht met een paddenstoelendeterminatieapp. Zo kan je opzoeken welke paddenstoel je gevonden hebt. Zijn ze zeldzaam? Zijn ze giftig? Neem ook een klein handspiegeltje mee. Zo kan je voorzichtig onder het hoedje van de paddenstoel kijken en al die mooie strepen (lamellen) zien. Doe wel heel voorzichtig en raak ze niet zomaar aan, want sommige zijn giftig. En voorzichtig met de voeten zodat je ze niet perongeluk omtrapt. 

14. Een hersftstukje maken
In de herfst zijn er prachtige dingen te vinden in het bos. Wat dacht je van kastanjes, bladerden, eikels, mos en dennenappels?

Ga op pad en zoek naar de mooiste dingen. Leg ze thuis allemaal op een mooie schaal en creëer je eigen herfststuk met een kaars of waxinelichtje in het midden. 

15. Spinnenweb maken van kastanje 
In de herfst vind je prachte kastanjes. Daarvan kan je leuke knutselwerkjes maken, waaronder een spinnenweb. Je prikt een aantal sateprikkers in de kastanje en met wol omwikkel je de satéprikkers. Op internet vind je talloze voorbeelden. Welke kleuren gebruik jij?

16. Zwerfstenen beschilderen
Ga op pad en zoek mooie, gladde, grote zwerfstenen. Maak ze thuis goed schoon en beschilder ze met verf. Laat ze drogen en geef de stenen cadeau of leg ze neer ter decoratie.

 

17. Zelf parfum maken

Wat is er nu lekkerder dan je eigen parfum maken? Pluk een paar mooie bloemblaadjes. Zoals rozenblaadjes of lavendel. Ook takjes rozemarijn ruiken heerlijk! Doe deze in een schone pot en giet er gekookt water over. Doe pot dicht en laat een uurtje staan. Zeef het dan over in een andere schone pot en stamp het bloemenmengsel met een vijzel goed plat. Doe het bloemenprutje terug bij het gezeefde water in de pot, sluit af en laat nog even staat. Zeef het water dan opnieuw en laat het parfumwater afkoelen. Voeg eventueel voor nog meer geur wat etherische olie toe en giet jouw parfum in een apothekersflesje. Wil je dat de parfum langer goed blijft? Voeg er dan een scheutje alcohol aan toe zoals jenever of wodka. Versier je parfumflesje en geniet van jouw eigen parfum!

Je kunt dit in de winter ook doen met gedroogde bloemen en evt. rozemarijn. 

18. Zelf vlierbloesemlimonade maken
In lente groeien er overal mooie witte bloemschermen aan de vlier. Van deze vlierbloesems kan je heerlijke limonade maken! Hoe leuk is het om zelf te gaan plukken en van bloemen je eigen limonade te maken!?

Recept vlierbloesemlimonade

10 grote vlierbloesemschermen 
3 citroenen (1 geperste en 2 in stukken gesneden)
4 eetlepels suiker
3 liter water

Doe alle ingrediënten in een grote kom of pan, roer door en laat het 24 uur staan met een theedoek erover op een koele en donkere plaats. Zeef de volgende dag door een schone theedoek en doe de limonade in schone flessen. Zet de limonade in de koelkast en serveer evt. met een ijsklontje. 

19. Vogels spotten
Het hele jaar door vliegen overal prachtige vogels. Ook in het water bij slootjes en meren zie je veel watervogels. Ga op pad en speur naar allerlei soorten vogels. Kan jij erachter komen welke het zijn? Wie weet kan je wel een mooi vogelboek vinden? En voor de echte vogelspotters: Wat dacht je van een verrekijker? Daarmee kan je vogels in een boom nog beter bekijken! Kan jij een merel vinden? Of misschien zelfs een echte roofvogel?

20. Edelsteenwater maken
Heb jij al wat (edel)stenen verzameld? Zoals de rozekwarts, amethist of bergkristal? Wist je dat deze stenen water nog lekkerder en intenser laten smaken? Pak je favoriete edelstenen die goed tegen water kunnen. Sommige stenen zijn poreus en dan lossen ze op in water en dat moeten we natuurlijk niet hebben. Doe je (opgeladen) stenen in een kan met water en laat even 10 minuutjes staat. Nu is het water klaar om gedronken te worden. En dat ziet er toch mooi uit die stenen in dat water! En vind je ook niet dat het water nu nèt iets lekkerder smaakt? 

Wist je dat rozekwartswater je rustiger maakt en zorgt voor een goed gevoel? En wist je dat je van amethistwater nog helderder gaat denken?

Wil je graag alles over edelstenen weten? Welke soorten en bestaan en wat ze allemaal voor je kunnen betekenen? Kom dan eens naar mijn workshop 'De werking van edelstenen'. Deze workshop is voor kinderen en volwassenen vanaf 11 jaar. 

21. Zelf thee maken
Drink je graag een kopje thee? Hoe leuk is het dan om zelf je eigen theesoort te maken? Je kunt hiervoor eigenlijk alle eetbare bloemen en planten gebruiken. Wat dacht je van jonge berkenblaadjes, paardenbloemen, rozenblaadjes, kamille, lavendel en munt? Pluk je eetbare bloemen, planten en bladeren en leg ze op een rekje met theedoek te drogen op een donkere en droge plek. In de zon kan ook dat gaat nog veel sneller. Als alles kurkdroog is doe je je gedroogde thee in een schone pot. Op de pot schrijf je wat er allemaal in zit. Doe de thee in een leeg theezakje of theezeefje en doe er kokend water bij. Laat even trekken, doe er eventueel wat honing bij en je drinkt je eigen thee! Ook leuk om cadeau te geven aan een jarig familielid of vriend(in)!

22. Een boshut bouwen 
Dit is voor de stoere boy’s en girls onder ons. Een echte boshut bouwen! Zoek grote takken op de grond in het bos en een flinke boom. Zet de lange takken schuin tegen de boom aan en bevestig eventueel met touw. Binnen de kortste keren heb je een spannende boomhut gemaakt. Ben je een jager en is het je jagershut? Ben je een Indiaan en is het je Indianenhut? Of ben je een soldaat die schuilt in zijn zelf gemaakte boshut? Spannend hoor! 

23. Zelf een kindergezichtsmasker maken van aloë vera
Ben je verbrandt door de zon of wil je je huid een lekker oppeppertje geven? Maak dan je eigen gezichtsmasker! Koop of kweek je eigen aloë vera plant en snijd voorzichtig een blad af. Snijd het blad in de lengte doormidden en schraap met een lepel de glibberige substantie eruit en doe in een schaaltje. Smeer het op je gezicht maar laat je ogen en mond vrij. Laat even intrekken en haal eraf met lauw water en een washandje. Zo heb jij even een lekkerel, gezonde toet! Leuk om met je vriendinnen eens te doen! 

24. Zelf rozenwater maken
Zelf rozenwater maken met zelf geplukte rozen? In dit artikel staat hoe je dat doet: https://www.almapura.nl/blog/rozenwater-het-wonderwater/

 

25. Zandkastelen bouwen 

Het hele jaar door kan je lekker uitwaaien op het strand. Of het nu zomer of winter is, kinderen vermaken zich uitstekend! Met een schepje en een emmertje kan je je uren vermaken met het bouwen van zandkastelen. Je kunt zelfs grachten maken met zeewater en het kasteel versieren met schelpen, veren en stenen. Lekker op de blote voetjes in het zand aarden. Aarden gaat het beste op vochtige grond namelijk. Wat zullen ze ‘s avonds lekker slapen! 

26. Je eigen eten kweken
Wat is er lekkerder dan je eigen groente en fruit eten? Heb je al wel eens tuinkers gemaakt? Koop een zakje tuinkerszaadjes en leg die op een schoteltje met natte watjes. Binnen een paar dagen heb je al echte zelf gekweekte tuinkers. Lekker voor op een broodje kaas! Je kunt het natuurlijk ook groter aanpakken. Kan jij je eigen tomatenplant kweken? Of misschien wel wortelen en komkommers?

27. Je eigen sieradendoosje maken
Altijd al een mooi doosje willen hebben voor je sieraden of voor bijvoorbeeld mooie vondsten uit de natuur? Zelf een doosje maken is leuk en heel mooi! Koop een simpel houten doosje. Bijvoorbeeld bij de Action. Beplak deze met al jouw mooie vondsten zoals schelpen, droogbloemen, bladeren en stenen. Je kunt het doosje ook nog extra beschilderen of er glitters opplakken. Mooi voor jezelf of misschien wel als cadeau!

28. Zelf groenten en fruit plukken 
Pluktuinen zijn geweldig! Je kunt er van het voorjaar tot najaar zelf je eigen fruit en groente plukken. Met liefde gekweekt en biologisch dus veel lekkerder dan uit de supermarkt. Het is een leuke manier om kinderen te laten zien hoe groente en fruit nu precies groeit. Zie je die wortels bijvoorbeeld? Nee, ik ook niet, want die zitten nog in de grond! En kan jij tussen het blad komkommers ontdekken? Pluktuinen zitten door heel het land. Google vooral welke bij jou het dichtst in de buurt zit. 

29. Je eigen smudge stick maken

Smudge sticks worden gebruikt voor rituelen en het energetisch reinigen van bijvoorbeeld je huis. Het is makkelijk en erg leuk om zelf te maken. Lees hier hoe je zelf een smudg stick maakt en wat je er voor nodig hebt. 

30. Een kerststukje maken
Ook in de winter zijn er veel mooie dingen te vinden in het bos om een kerststukje van te maken. Neem een pot of schaal en vul die met een stuk natte oase. Ga in het bos opzoek naar mooie items voor je kerststuk zoals: mos, dennenappels en hulst. Steek een kaars in het midden van je stuk en prik daaromheen de takjes en bedek met mos. Versier dan de rest met je dennenappels en andere vondsten. Wat zal dat mooi staan! 

31. Een speurtocht uitzetten
Elk kind vindt een speurtocht in het bos megaspannend! Zet een speurtocht uit met wollen of katoenen draad. Bedenkt bij sommige touwtjes opdrachten. Die hoeven niet heel moeilijk te zijn. Gebruik vooral de omgeving. Laat ze bijvoorbeeld zoeken naar een bepaalde boomsoort, bloem of paddenstoel in de omgeving. Laat ze met takken een figuur maken of wie kan met stenen de hoogste stapel maken? Hoeveel rode paddenstoelen staan er om deze boom? Enzovoorts. Laat je fantasie de vrije loop. Het is wel leuk als er aan het eind van de speurtocht een schat te halen valt. Wat dacht je van een verstopte kist met zakjes snoep? 

32. Vallende sterren spotten
Wist je dat als je een vallende ster ziet je een wens mag doen? Op een aantal dagen per jaar zijn er heel veel vallende sterren zichtbaar. Heb jij wel eens zo’n magische vallende ster gezien? Je kunt ze het beste zien bij hele heldere nachten. Heb je trouwens ook de maan gezien? Is het een volle maan? Of heeft hij een andere vorm? Misschien heb je zelfs wel een echte sterrenkijker en kan je de maan van van nog dichterbij zien!

Ik hoop dat je wat leuke ideeën hebt opgedaan om met de natuur aan de slag te gaan en met dingen uit de natuur te knutselen. Veel plezier! 

 

Contact

Osdorperweg 1067TD Amsterdam  

Tel. 06-33094350

info@almapura.nl 

Openingstijden:

Dinsdag 10.00 tot 17.00

Woensdag10.00 tot 17.00

Donderdag 10.00 tot 17.00

Stel een vraag